Wednesday, September 13, 2017

RESEPI PINASAKAN SABAH


Pinaasakan merupakan sejenis hidangan tradisional istimewa bagi suku kaum Kadazan-Dusun, Sabah . Ia merupakan sejenis hidangan yang dihasilkan dengan menggunakan isi ikan ( ikan air tawar/ikan air laut ).

Ikan akan dibersihkan dan dicampur dengan sedikit biji kunyit dan halia yang telah ditumbuk, sedikit biji asam jawa atau buah asam 'takob-bakob' , garam, serbuk perasa dan sedikit air. Kemudian ia akan dipanaskan sehingga mendidih sehingga air hampir kering.

RESEPI PINASAKAN SABAH

BAHAN-BAHAN
Ikan kembung atau Sardin, dibersih
Daun Pisang
4 helai Daun Kunyit
2 biji  Mangga  Buah Bambangan, dicincang
1 sudu besarMinyak masak
4 ulasBawang Putih, dicincang
1 biji   Bawang Besar, dicincang
4 sm   Halia, cincang
1 sudu kecilSerbuk Kunyit
5 biji  Cili Kering, dihiris kecil
50 g   Asam Jawa, dibuang biji
100 ml Air
3 keping Asam Keping

PROSES PENYEDIAAN
Mula-mula ikan harus dibuang isi perut dan dibersihkan terlebih dahulu. Asingkannya ke tepi.

Setelah itu, masukkan minyak masak ke dalam kuali dan tunggu sehingga ia panas. Kemudian tumis bawang putih, halia, serbuk kunyit dan cili kering sehingga naik bau.

Masukkan asam jawa, asam keping, MAGGI® CukupRasa™ dan air bersama ikan ke dalam tumisan tadi.

Kemudian di dalam periuk, susun sekeping daun pisang bersama daun kunyit dan buah bambangan. Letakkan ikan dan bahan-bahan yang dimasak tadi diatas daun berkenaan.

Tutup tudung periuk dan biarkan ia masak dengan api kecil lebih kurang selama 25 minit.

Pinasakan amat sesuai dimakan bersama nasi putih dan sambal.

No comments:

Post a Comment