Resepi daging masak
Merah merupakan salah satu menu kegemaran saya dan merupakan menu wajib buat.
Ramai penggemar resepi ini suka makan tetapi tidak tahu cara membuat dan resepi
utama makanan ini. Disini saya ingin berkongsi dengan anda Resepi Daging Masak
merah..
RESEPI DAGING MASAK MERAH
BAHAN BAHAN
o 250 – 300 gram
daging ( Kalau ramai makan kena masak
banyak lerr…)
o
1 biji
bawang besar (dipotong bulat)
o
3 ulas
bawang putih (dihiris halus)
o
1 inci halia
(dihiris halus)..saya suka letak banyak
o
3 helai daun
limau kasturi
o
6 atau lebih
biji cili padi (diketuk) terpulang
berapa banyak ikut suka
o
1 sudu besar
cili kisar
o
3 sudu besar
sos cili
o
1 sudu besar
sos tomato
o
1 sudu besar
sos tiram
o
1/2 sudu
kecil serbuk pati ikan bilis
o
Sedikit air
rebusan daging
o
Garam dan
gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAN
Masukkan
daging yang telah dicuci bersih ke dalam periuk. Rebus daging hingga empuk.
Asingkan air dan daging. Ketepikan air daging.
Setelah
daging sedikit sejuk, potong daging nipis-nipis.
Panaskan
sedikit minyak, tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau.Tambahkan cili
kisar, sedikit gula dan garam. Tumis cili hingga garing.
Masukkan
sedikit air daging, serbuk pati ikan bilis, cili padi, daun limau kasturi, sos
cili, sos tomato dan sos tiram
Kacau rata
dengan api sederhana. Tambahkan daging dan bawang besar. Biarkan sebentar
biarkan semua bahan sebati.
SELAMAT MENJAMU SELERA
No comments:
Post a Comment