Jika kita berkunjung
ke Restoran Seafood, terutama di Kota Kinabalu Sabah, salah satu makanan wajib
order adalah Kerapu masak Stim Nyonya. Sangat enak dan menyelerakan. Resepi
untuk menu adalah seperti berikut :-
RESEPI
KERAPU STIM NYONYA
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan kerapu
saiz sederhana – 1 kg paling sesuai
2 inci halia
2-3 batang
serai
1 inci kunyit
1 ulas bawang putih
1/2 ulas bawang besar
1 – 2 biji cili
merah. Kalau nak pedas letak banyak cili
2 sudu besar minyak
sayuran - bendi,
tomato @ terung, nenas
Garam
Gula
PROSES PENYEDIAAN
Rendam ikan dengan
air asam jawa sekejap, kemudian bersih dan toskan.
Panaskan pengukus
dengan air mendidih, masukkan ikan dalam pingan atau bekas yang sesuai dan
kukus hingga masak, dalam 13-15 minit atau bergantung pada saiz ikan.
Sementara itu, kisar
lumat semua bahan bahan yang patut ditumbuk halus seperi halia, kunyit,
bawang, cili
Panaskan minyak,
tumis bahan kisar sekejap, masukkan sedikit air masak biar mendidih.
Masukkan semua jenis
sayur dan perasa secukup rasa, masak sekejap lagi sekadar sayur layu sikit je,
kemudian tuang atas ikan yang telah dikukus tadi.
Siap untuk dihidang
dan dinikmati bersama nasi panas panas.
No comments:
Post a Comment