Tuesday, September 12, 2017

RESEPI KERAPU STIM NYONYA

Jika kita berkunjung ke Restoran Seafood, terutama di Kota Kinabalu Sabah, salah satu makanan wajib order adalah Kerapu masak Stim Nyonya. Sangat enak dan menyelerakan. Resepi untuk menu adalah seperti berikut :-

RESEPI KERAPU STIM NYONYA

BAHAN BAHAN
1 ekor ikan kerapu saiz sederhana – 1 kg paling sesuai
2  inci halia
 2-3 batang serai
1 inci kunyit
1 ulas bawang putih
1/2 ulas bawang besar
1 – 2 biji cili merah. Kalau nak pedas letak banyak cili
2 sudu besar minyak
sayuran - bendi, tomato @ terung, nenas
Garam
Gula

PROSES PENYEDIAAN
Rendam ikan dengan air asam jawa sekejap, kemudian bersih dan toskan.

Panaskan pengukus dengan air mendidih, masukkan ikan dalam pingan atau bekas yang sesuai dan kukus hingga masak, dalam 13-15 minit atau bergantung pada saiz ikan.

Sementara itu, kisar lumat semua bahan  bahan yang patut ditumbuk halus seperi halia, kunyit, bawang, cili

Panaskan minyak, tumis bahan kisar sekejap, masukkan sedikit air masak biar mendidih.

Masukkan semua jenis sayur dan perasa secukup rasa, masak sekejap lagi sekadar sayur layu sikit je, kemudian tuang atas ikan yang telah dikukus tadi.

Siap untuk dihidang dan dinikmati bersama nasi panas panas.

No comments:

Post a Comment