Rendang adalah
masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada
masyarakat Melayu bersantan dengan daging lembu dan sekarang dipelbagaikan
dengan daging ayam dan lain lain daging sebagai bahan utamanya. Masakan ini
disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan
kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan
lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut,
ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja.
Rendang amat
popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti
Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat
berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa
selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua
kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia
khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak
BAHAN BAHAN
- 1 ekor ayam (potong 16) (Cik kuali guna 4 ketul bahagian peha)
- 2 helai daun kunyit
- 4 helai daun limau purut
- 2 keping asam keping / asam gelugor
- 4 sudu besar kerisik
- Santan (1 biji kelapa akan dapat lebih kurang 2 cawan santan)
- 1 senduk nasi cili kisar / cili boh
- Garam & gula secukupnya
BAHAN KISAR
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 4 batang serai
- 1 inci kunyit hidup (cik kuali guna serbuk kunyit)
- 3 inci halia
- 1 inci lengkuas
PROSES PENYEDIAAN
- Ayam dibersihkan & toskan. Kemudian masukkan ayam kedalam kuali yg sederhana besar
- Kisarkan semua bahan-bahan kisar hingga halus. Masukkan kedalam kuali yang berisi ayam tadi.Tambahkan santan, cili kisar & asam keping.
- Masakkan kesemuanya dengan api sederhana. Kacau hingga semua bahan sebati.
- Kacau rata sekali sekala. Masak hingga ayam empuk & kuahnya sebati. Kemudian masukkan garam, gula, kerisik, daun kunyit & daun limau kasturi.
- Rasa & masak hingga kuah agak pekat. Cik kuali suka berkuah sedikit tidak terlalu pekat sangat. Terpulang pada kehendak masing-masing.
No comments:
Post a Comment