Wednesday, September 13, 2017

RESEPI RENDANG AYAM

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu bersantan dengan daging lembu dan sekarang dipelbagaikan dengan daging ayam dan lain lain daging sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja.

Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ayam (potong 16) (Cik kuali guna 4 ketul bahagian peha)
  • 2 helai daun kunyit
  • 4 helai daun limau purut
  • 2 keping asam keping / asam gelugor
  • 4 sudu besar kerisik
  • Santan (1 biji kelapa akan dapat lebih kurang 2 cawan santan)
  • 1 senduk nasi cili kisar / cili boh
  • Garam & gula secukupnya

 

BAHAN KISAR

  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 4 batang serai
  • 1 inci kunyit hidup (cik kuali guna serbuk kunyit)
  • 3 inci halia
  • 1 inci lengkuas

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Ayam dibersihkan & toskan. Kemudian masukkan ayam kedalam kuali yg sederhana besar
  • Kisarkan semua bahan-bahan kisar hingga halus. Masukkan kedalam kuali yang berisi ayam tadi.Tambahkan santan, cili kisar & asam keping.
  • Masakkan kesemuanya dengan api sederhana. Kacau hingga semua bahan sebati.
  • Kacau rata sekali sekala. Masak hingga ayam empuk & kuahnya sebati. Kemudian masukkan garam, gula, kerisik, daun kunyit & daun limau kasturi.
  • Rasa & masak hingga kuah agak pekat. Cik kuali suka berkuah sedikit tidak terlalu pekat sangat. Terpulang pada kehendak masing-masing.

 


No comments:

Post a Comment