Ramai penggemar hati ayam akan memasak mengikut citarasa mereka. Selalunya hati ayam yang biasa kita tengok adalah masak kicap, masak sos tiram dan beberapa resepi mudah. So Hari ni saya ingin berkongsi rseipi Hati Ayam berempah. Semoga membuka selera anda dan selamat mencuba…
RESEPI
HATI AYAM BEREMPAH
Gambar sekadar Hiasan
BAHAN-BAHAN
o
500gm hati
ayam (boleh campur dgn pedal ayam)
o
1 biji
bawang besar
o
3 ulas
bawang putih
o
8 ulas
bawang merah
o
1/2 inci
halia
o
2 sudu besar
rempah kari ayam
o
1 sudu kecil
serbuk jintan manis
o
2 sudu cili
kisar / cili boh
o
1 tangkai
daun kari
o
Garam dan
gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Hati ayam dicuci bersih kemudian
direbus hingga empuk, toskan airnya dan biarkan sejuk seketika.
Kisar halus bawang merah, bawang
putih, bawang merah dan halia dgn sedikit air. Boleh juga gunakan air rebusan
hati ayam tadi untuk kisar bahan-bahan ini.
Campurkan bahan yang telah
dikisar dgn hati ayam yg telah direbus. Kemudian masukkan rempah kari, serbuk
jintan manis, cili kisar, garam dan gula
Biar seketika bahan-bahan semua
diperap.
Panaskan minyak (tidak terlalu
banyak). Masukkan hati ayam yang telah diperap dan daun kari.
Kacau rata dan sekali sekala
hingga rempah garing Jika cukup rasa boleh matikan api dan hidang dengan nasi
panas.
No comments:
Post a Comment