Hinava atau Hinava
Ginapan merupakan salah satu hidangan tradisional istimewa bagi suku kaum
Kadazan-Dusun, Sabah, dan boleh dikatakan sebagai merupakan makanan yang paling
popular di kalangan kaum Kadazan-Dusun.
Ia merupakan hidangan
yang dihasilkan daripada isi ikan segar yang dicampurkan dengan biji buah bambangan
yang telah diparut, cili merah, halia, bawang merah , limau kapas dan garam.
Isi ikan tersebut
tidak perlu dimasak kerana ia akan masak dengan menggunakan perahan jus limau
samada menggunakan limau nipis ataupun limau kasturi (menyerupai shushi).
Terdapat pelbagai
jenis ikan yang boleh digunakan, tetapi biasanya isi ikan tenggiri, sungguhpun
isi ikan yu juga boleh digunakan. Selain itu isi sotong atau udang juga boleh
digunakan bagi penyediaan Hinava ini.
Hivana biasanya
merupakan hidangan istimewa semasa Tadau_Kaamatan. Selain itu ia juga menjadi
hidangan istimewa pada majlis-majlis penting lain seperti bagi perkahwinan,
pertunangan dll.
RESEPI
HINAVA
BAHAN-BAHAN
Ikan Tenggiri (
Sederhana)
6 Ulas Bawang Merah
(dihiris)
2 Ulas Bawang Putih
(dihiris)
3-4 Biji Limau Kapas
(Ambil jusnya)
Sedikit garam, serbuk
perasa, Halia
PROSES PENYEDIAAN
Ikan Tenggiri
dibersihkan terlebih dahulu, kemudian dicincang hingga lumat./ hancur.
Tuangkan sedikit air
panas ke atas isi ikan tersebut selama 1 minit dan toskan.
Semua bahan yang
telah dihiris halus tadi digaulkan bersama dengan isi ikan.
Kemudian dicampur
dengan jus limau kapas.
No comments:
Post a Comment