Nasi goreng
kampung ialah salah satu masakan Malaysia yang terkenal dan mudah didapati di
warung-warung dan restoran Melayu yang menjual secara à la carte. Nasi goreng
kampung adalah salah satu jenis variasi atau kepelbagaian menu nasi goreng yang
boleh didapati di Malaysia.
Berbeza
dengan nasi goreng jenis yang lain, nasi goreng ini dikenalpasti melalui cara
masakan nasi goreng itu sendiri. Nasi goreng ini, selain menggunakan bahan
tumis biasa iaitu bawang, lazimnya sayur dan ikan bilis turut digunakan. Sayur
yang biasa digunakan pula ialah sayur kangkung. Nasi goreng kampung juga turut
terkenal dengan kepedasannya akibat penggunaan cili api atau cili padi dalam
masakan. Walau bagaimanapun, pelanggan boleh meminta untuk tidak meletakkan
cili agar kepedasan tidak terasa.
Kepelbagaian
jenis nasi goreng ini bergantung kepada tukang masak itu sendiri.
Nasi goreng
ayam secara lazimnya dihidang bersama hirisan timun. Terdapat juga yang
dihidangkan bersama beberapa racik daun selada, telur goreng, hirisan tomato
ataupun keropok, bersama sos atau sambal. Ada juga yang meletakkan sup sebagai
sampingan. (Sumber Wikipedia Bahasa Melayu)
BAHAN BAHAN
o
2 sudu besar
ikan bilis
o
6 biji cili
padi
o
3 ulas
bawang putih
o
1 biji
bawang besar
o
Dada ayam
o
½ ikat
kangkung
o
1 sudu garam
o
Nasi
o
3 sudu besar
ikan bilis goreng
PROSES PENYEDIAAN
o
Blend ikan
bilis, cili padi, bawang putih dan bawang besar.
o
Tumis hingga
wangi.
o
Masukkan
dada ayam dan kacau hingga masak.
o
Masukkan kangkung
dan kacau hingga masak.
o
Masukkan
garam dan kacau.
o
Masukkan
nasi dan gaul hingga rata.
o
Masukkan
ikan bilis goreng dan gaul.
o
Siap untuk
dihidang.
No comments:
Post a Comment