Sambal tempe amat terkenal sebagai menu dan resepi orang jawa. Bukan sahaj dikatakan sebagai makanan awet muda malah banyak khasiat yang terdapat di dalamnya. Kalau makan begitu sahaj mungkin bosan juga. So apa kata cuba resepi ini untuk menambah rasa dalam masakan berasaskan tempe iaitu Sambal Tempe kentang dan Ikan Bilis.
RESEPI SAMBAL
TEMPE, KENTANG & IKAN BILIS
GAMBAR
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
o
3 keping tempe - bungkus plastik
(dipotong dadu)
o
2 biji kentang (dipotong jejari)
o
1 genggam ikan bilis
o
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
o
4 sudu besar cili kisar / cili
kisar
o
2 sudu teh gula
o
Garam secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Goreng tempe &
kentang hingga garing. Angkat & toskan minyak. Kemudian basuh ikan bilis,
gorengkan hingga garing. Angkat, toskan & ketepikan
Panaskan sedikit
minyak, tumis bawang putih yang telah ditumbuk. Biarkan hingga naik bau dan
masukkan cili kisar, gula & garam.
Kacau hingga cili
garing. Setelah garing campurkan tempe, kentang & ikan bilis yang telah
digoreng awal tadi.
Kacau rata hingga
semua sebati dengan sambal. Padamkan api & hidangkan
No comments:
Post a Comment