Chapati,
Capati, Chappati atau Chapathi adalah roti rata yang tidak beragi (juga
dikenali sebagai roti) dari Nepal, India dan Pakistan. Ia adalah topik makanan
di Asia Selatan dan juga di kalangan ekspatriat Asia Selatan dan di seluruh
dunia. Versi hidangan yang juga boleh didapati di Asia Tengah dan Tanduk Afrika
di negara-negara seperti Kenya, Tanzania dan Uganda, dengan roti rata laobing
dihidangkan sebagai variasi tempatan di China
Perkataan
'Chapati' bermakna "leper bulat" dalam bahasa India. Chapati
dicatatkan di dalam Ain-i-Akbari, dokumen abad ke-16, oleh Maharaja Mughal,
wazir Akbar, Abul-Fazl ibn Mubarak.
Keping
capati adalah salah satu bentuk yang paling biasa di mana gandum, yang ruji di
utara Asia Selatan, dimakan. Chapati adalah satu bentuk roti atau rotta (roti).
Perkataan-perkataan tersebut sering digunakan silih berganti. Walaupun roti
atau rotta merujuk kepada mana-mana roti yang tidak beragi rata, chapati adalah
roti yang dibuat daripada tepung gandum dan dimasak pada tava (kuali rata).
RESEPI
MEMBUAT CHAPATI
BAHAN BAHAN
o
225gm tepung
atta
o
150ml air
suam
o
1 sudu besar
minyak sapi
o
Secubit
garam
o
Sedikit
tepung atta (untuk mencanai)
PROSES PENYEDIAAN
Dalam satu
mangkuk, masukkan tepung atta, minyak sapi & garam
Tuangkan air
sedikit demi sedikit. Uli tepung hingga menjadi doh dan sebati semua bahan
Biarkan doh
didalam mangkuk dan tutupkan dengan sehelai kain lembab / basah selama 30
minit.
Selepas itu,
bahagikan doh kepada beberapa bola kecil. Diatas papan pencanai, taburkan
sedikit tepung atta. Canai nipis setiap bebola kecil.
Panaskan
kuali tanpa minyak (seeloknya guna non-stick pan). Masakkan setiap keping
dengan api sederhana.
Setelah
beberapa minit atas kuali, doh akan bertukar warna dan kembung di beberapa
bahagian. Ditekan-tekankan bahagian kembung dan terbalikkan.
Biarkan
masak kedua bahagian (jangan garing sangat nnti doh menjadi keras dan liat).
Angkat dan
letakkan diatas pinggan. Tutup chapati dengan kain bersih atau masukkan dalam
bekas tertutup. Ini kerana wap panas dalam bekas tertutup boleh membuatkan
chapati lebih lembut.
Hidangkan
dengan lauk kegemaran anda.
No comments:
Post a Comment