Wednesday, September 13, 2017

RESEPI NASI GORENG NYONYA


Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng.

Nasi goreng dikatakan muncul dari kebudayaan Cina sekitar 4000 SM, yang tidak suka memakan makanan dingin atau membuang makanan yang tidak habis maka nasi tersebut digoreng semula bersama bahan-bahan makanan dan pelbagai rempah. Pada masa kini, nasi goreng sering disediakan dengan campuran bawang, telur, ikan bilis, udang, hirisan ikan atau daging, kek ikan, sardin dalam tin serta sayur-sayuran terutamanya sayur campur.

Bagi masyarakat Malaysia sudah menjadi kebiasaan untuk menyediakan nasi goreng sebagai sarapan. Nasi goreng yang paling mudah disediakan adalah nasi goreng kampung yang hanya menggunakan bawang, ikan bilis, cili padi, kangkung dan telur sebagai bahan utama.

RESEPI NASI GORENG NYONYA

BAHAN BAHAN
nasi putih
4-5 ekor  udang
kicap cair
1biji telur
1 biji cili merah
bawang goreng
1 biji telur | dibuat dadar
 Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR
cili merah secukupnya
1 ulas bawang merah
2 ulas  bawang putih
pes udang
Sedikit  udang kering

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik baunya. Masukkan kicap cair dan kacau rata.

Setelah itu masukkan udang kering dan biarkan hingga berbau harum.Pecahkan telur dan pukul hingga hancur. Kacaukan rata.

Masukkan nasi putih dan kacaukan hingga sebati. Apabila masak, angkat dan hidangkan bersama bawang goreng, hirisan cili merah dan juga telur dadar.

No comments:

Post a Comment