Wednesday, September 13, 2017

RESEPI NASI GORENG INDONESIA


Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng.


Nasi goreng dikatakan muncul dari kebudayaan Cina sekitar 4000 SM, yang tidak suka memakan makanan dingin atau membuang makanan yang tidak habis maka nasi tersebut digoreng semula bersama bahan-bahan makanan dan pelbagai rempah. Pada masa kini, nasi goreng sering disediakan dengan campuran bawang, telur, ikan bilis, udang, hirisan ikan atau daging, kek ikan, sardin dalam tin serta sayur-sayuran terutamanya sayur campur.

Bagi masyarakat Malaysia sudah menjadi kebiasaan untuk menyediakan nasi goreng sebagai sarapan. Nasi goreng yang paling mudah disediakan adalah nasi goreng kampung yang hanya menggunakan bawang, ikan bilis, cili padi, kangkung dan telur sebagai bahan utama.


RESEPI NASI GORENG INDONESIA
 BAHAN BAHAN
3 cawan nasi
3 biji bawang merah (ditumbuk kasar)
3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
6 biji cili padi (ditumbuk kasar)
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
1 biji telur
Serbuk lada sulah
Garam dan gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk kasar hingga naik bau Masukkan sos tiram dan sos ikan. Masak seketika

Masukkan nasi dan kacau sehingga sebati. Selepas itu, buat lubang di tengah nasi goreng dan masukkan telur. Biar telur masak seketika dan hancurkan sebelum dikacau sebati bersana nasi goreng

Masukkan serbuk lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga nasi sebati dan garing

Taburkan dengan ikan bilis goreng sebelum dihidangkan

No comments:

Post a Comment