Nasi goreng cina ialah
salah satu masakan Malaysia yang terkenal dan mudah didapati di warung-warung
dan restoran Melayu dan Cina yang menjual secara à la carte. Nasi goreng cina
adalah salah satu jenis variasi atau kepelbagaian menu nasi goreng yang boleh
didapati di Malaysia.
Nasi goreng cina
mempunyai kepelbagaian bergantung kepada masakannya. Variasi nasi goreng cina
versi Melayu dan Cina dapat dilihat dalam kegunaan rencah asasnya. Selain bahan
tumis lazim iaitu bawang, didapati nasi goreng cina dimasak dengan menggunakan
rencah kicap cair, stok ikan, minyak bijan, halia atau lain-lain bahan yang
biasa digunakan dalam masakan cina. Telur juga menjadi sebahagian daripada
rencah lazim bagi nasi goreng cina.
RESEPI
NASI GORENG CINA
BAHAN-BAHAN
300g nasi
2 sudu besar
minyak masak
1 bijitelur
4 ulas bawang putih,
cincang halus
100 udang
100 ml sayur
campur beku
½ sudu kecil
minyak bijan
½ sudu kecil
serbuk lada putih
PROSES PENYEDIAAN
Mula-mula, panaskan
minyak memasak di dalam kuali.
Kemudian, masukkan
bawang putih dan isi udang. Tumis sehingga isi udang benar-benar masak.
Selepas itu, pecahkan
sebiji telur di atas kuali dan gaul sekata dan biarkan ia masak bersama
bahan-bahan tadi.
Kemudian barulah
masukkan nasi dan digaul bersama-sama dengan bahan-bahan tadi hingga sekata.
Masukan sayur campur
beku, minyak bijan dan serbuk lada putih dan goreng kesemua bahan lebih kurang
2 minit.
Siap untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment