Tuesday, September 12, 2017

RESEPI SUP TULANG

Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.

Secara tradisinya, sup dikelaskan kepada dua kumpulan utama: sup jernih atau cair dan sup pekat. Klasifikasi Perancis bagi sup cair adalah kaldu dan consommé. Sup pekat dikelaskan bergantung kepada jenis ejen penebalan digunakan: puri adalah sup sayur dipekatkan dengan kanji; bisk diperbuat daripada puri kerang atau sayur-sayuran dipekatkan dengan krim; sup krim dipekatkan dengan sos béchamel; dan veloutés dipekatkan dengan telur, mentega, dan krim. Bahan-bahan lain yang biasa digunakan untuk memekatkan sup dan kaldu termasuk telur, nasi, lentil, tepung dan gandum; banyak sup popular juga menggunakan lobak merah dan kentang.

Sup adalah serupa dengan stew, dan dalam beberapa kes mungkin tiada perbezaan yang jelas antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, sup umumnya mempunyai cecair yang lebih daripada stew. Sup Tulang Pula adalah apabila tulang yang dimasak sekali bersama air dan bahan bahan perencah . Berikut resepi sup tulang

RESEPI SUP TULANG
BAHAN BAHAN
o   1/2 kilo tulang lembu  dan kena ada isi sedikit
o   5- 6  ulas bawang merah (dihiris halus)
o   3 ulas bawang putih (dihiris halus)
o   2 inci halia (dikisar)
o   1 biji bawang besar (dikisar)
o   1 sudu kecil lada hitam biji (dikisar)
o   1 sup bunjut Sup Tulang Adabi
o   3 sudu besar rempah sup serbuk Adabi / Babas
o   4 biji buah pelaga
o   1 batang kulit kayu manis
o   1 kuntum bunga lawang
o   6 kuntum bunga cengkih
o   Garam secukupnya
o   Beberapa helai daun sup dan daun bawang (dipotong halus)
o   Bawang Goreng

PROSES PENYEDIAAN
Pilih dan cuci Tulang bersih bersih & ditoskan. Kemudian dimasukkan ke dalam periuk.

Kisarkan bawang besar, halia dan lada hitam dengan sedikit air sehingga halus.

Tuangkan bahan kisar ke dalam periuk bersama tulang. Rebuskan tulang hingga separuh empuk.Tambahkan air jika kurang

Kemudian masukkan buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, rempah sup, sup bunjut dah garam secukupnya.

Kacau rata hingga sebati semua dengan rempah. Biarkan hingga daging empuk.Setelah daging empuk, rasa dan jika ok padamkan api.

Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah & bawang putih hingga garing.

Angkat bawang tumis dan masukkan kedalam periuk sup tadi. Kacau sebati.

Hidangkan dalam mangkuk dan taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.   

No comments:

Post a Comment