Bosou atau juga
dikenali sebagai Tonsom merupakan salah satu merupakan salah satu hidangan
sampingan tradisional istimewa bagi suku kaum Kadazan-Dusun, Sabah. Bosou
merupakan makanan tradisi yang menyerupai perkasam atau 'jeruk'. Bagi suku kaum
Ranau, ia dikenali sebagai 'tinamba'. Bosou biasanya dihasilkan dari ikan
Kepayang ("Pangium edule") atau daripada daging mentah hasil
perburuan.
RESEPI
BOSOU SABAH
Bosou disediakan
daripada daging atau ikan mentah yang akan digaul bersama-sama dengan nasi
putih, garam, dan buah. Ia juga boleh ditambah dengan buah nangka, nenas muda,
dan tuhau bagi menambah perisa. Batang pisang atau 'polod' juga kadang-kala
dicampurkan kepada bosou ini. 'Panggi' iaitu sejenis bahan pengawet juga boleh
ditambah untuk mengelakkannya daripada menjadi basi dan berbau busuk.
Campuran ini
kemudiannya akan diperam di dalam bekas (biasanya daripada tajau kecil) dan
ditutup rapat selama seminggu atau sehingga betul-betul telah masak sebelum
dapat dimakan. Sekiranya nasi yang digunakan baru di masak, campuran itu akan
dibiarkan sehingga mencapai suhu bilik sebelum disimpan. Bosou biasanya
disimpan dalam bekas tertutup kemas, kedap udara.
Oleh kerana bosou
mempunyai bau yang kuat, biasanya bekas menyimpan bosou dibuat kedap udara. Ini
kerana bagi mengelakkan ia menarik dan dicemari lalat dan bagi mengelakkan
pertumbuhan fungi. Bekas tradisi bagi menyimpan bosou adalah botol berbentuk
labu yang ditutup dengan lilin lebah. Bekas tradisi lain termasuk kakanan,
tetapi kini ia telah digantikan dengan bekas plastik dan botol kaca. Biasanya
bosou disimpan selama lima sehingga tujuh hari sebelum dihidangkan.
Bosou boleh
dihidangkan begitu sahaja atau dimasak terlebih dahulu. Bosou biasanya dimasak
bagi menghilangkan bau dan bagi menambah perisanya. Bawang, cili , dan bahan
lain boleh ditambah bagi menambah perisa semasa memasak. Asasnya, masakan kaum
dusun ini adalah makanan yang direbus sahaja. Kebanyakan masyarakat Dusun
menggemari sayur-sayuran segar sebagai hidangan yang dinikmati bersama nasi
putih bersama bosou ini, sama seperti hidangan budu atau tempoyak yang terdapat
di semenanjung Malaysia.
BAHAN-BAHAN
Ikan Sungai
Rebung muda - di
potong-potong
Tuhau - potong-potong
Halia - potong mancis
Lada Putih
Sedikit Pangi
Nasi
Sedikit garam
Balang
CARA MEMBUATNYA
Ikan sungai yang
masih mentah di potong sederhana, kalau boleh baik buang tulangnya.
Ikan yang telah di
buang tulangnya, rebung muda, halia, nasi, tuhau dan lada putih di campur
kesemuanya sekali dan da masukkan kedalam balang. Gaul sehingga sebati.
Pengunaan bahan
adalah bergantung kepada kehendak masing-masing seperti halia. tuhau, nasi dan
rebung muda. Agak-agak agar tidak telalu sikit dan banyak.
Masuk sedikit garam
dan panji dan gaul sehingga sebati. Tutup
balang tersebut.
Simpan selama 2 minggu
( jeruk )
Selepas dua minggu siap untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment