Wednesday, September 13, 2017

RESEPI RENDANG DAGING

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu,[perlu rujukan] bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja.

Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap. Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya.

Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak.

RESEPI RENDANG DAGING
BAHAN BAHAN
o   1 kg daging
o   3 cawan cili kisar - guna 6 sudu besar
o   1 kg santan pekat
o   4 sudu makan kerisik - guna 1 1/2 pek
o   2-4 helai daun kunyit-carik
o   Garam, asam jawa dan  gula
o   8 biji bawang merah - tambah 1 biji bawang besar sedang
o   5 ulas bawang putih
o   2 inci halia
o   2 inci lengkuas muda
o   7 batang serai – hiris
o    2 sudu makan ketumbar
o   1 sudu makan jintan manis

PROSES PENYEDIAAN
Kisar Bahan bahan tadi

Panaskan minyak Tumiskan bahan kisar. Masukkan cili kisar dan masak sampai pecah minyak. kacau hingga wangi. Pastikan minyak mencukupi. Jika kurang bahan bahan tumis tidak cukup masak.

Masukkan daging dan gaul rata hingga bercampur semuanya. Bila daging dah keluar air masukkan santan, daun kunyit dan sedikit garam. Masak hingga daging empuk. Boleh tambah air jika daging masih belum empuk.

Masukkan kerisik, air asam jawa dan gula. Rasa masam manisnya.



No comments:

Post a Comment