Rendang
adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada
masyarakat Melayu,[perlu rujukan] bersantan dengan daging lembu sebagai bahan
utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun
limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia
dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau
ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja.
Kebanyakkan
bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang
pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap. Rendang amat popular dan
disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan
Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis
perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri
harijadi dan sebagainya.
Masakan ini
sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia
juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di
Negeri Perak.
o
1 kg daging
o
3 cawan cili
kisar - guna 6 sudu besar
o
1 kg santan
pekat
o
4 sudu makan
kerisik - guna 1 1/2 pek
o
2-4 helai
daun kunyit-carik
o
Garam, asam
jawa dan gula
o
8 biji
bawang merah - tambah 1 biji bawang besar sedang
o
5 ulas
bawang putih
o
2 inci halia
o
2 inci
lengkuas muda
o
7 batang
serai – hiris
o
2 sudu makan ketumbar
o
1 sudu makan
jintan manis
PROSES PENYEDIAAN
Kisar Bahan
bahan tadi
Panaskan
minyak Tumiskan bahan kisar. Masukkan cili kisar dan masak sampai pecah minyak.
kacau hingga wangi. Pastikan minyak mencukupi. Jika kurang bahan bahan tumis
tidak cukup masak.
Masukkan
daging dan gaul rata hingga bercampur semuanya. Bila daging dah keluar air
masukkan santan, daun kunyit dan sedikit garam. Masak hingga daging empuk.
Boleh tambah air jika daging masih belum empuk.
Masukkan
kerisik, air asam jawa dan gula. Rasa masam manisnya.
No comments:
Post a Comment