Sambal sotong tumis selalunya sedap dimakan bersama nasi lemak. Untuk menyediakan resepi ini agak ringkas dan mudah juga. Saya kongsikan untuk anda cuba di rumah. Selamat mencuba
RESEPI
SAMBAL TUMIS SOTONG
Gambar sekadar Hiasan
BAHAN-BAHAN
o
3 ekor
sotong kembang
o
5 senduk
nasi cili kisar
o
2 biji
bawang besar (1 dipotong kasar, 1 untuk dikisar)
o
1/2 inci
belacan
o
1/2 cawan
air asam jawa
o
Garam dan
gula secukup rasa
o
Kacang tanah
(ditumbuk kasar)
PROSES PENYEDIAAN
Sotong dipotong kecil, dicuci dan
toskan.
Kisarkan cili kisar bersama
bawang besar dan belacan.
Panaskan minyak dalam kuali,
tumis bahan kisar hingga garing. Tambahkan garam & gula. Kemudian masukkan sotong. Kacau
rata.
Biarkan hingga sotong sedikit
masak. Masukkan bawang besar yang dipotong kasar. Tambahkan air asam jawa.
Kacau rata dengan api sederhana
hingga sambal sedikit pekat. Akhir sekali masukkan kacang yang telah ditumbuk
kasar.
Masakan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment