Sunday, September 10, 2017

RESEPI SAMBAL TUMIS SOTONG

Sambal sotong tumis selalunya sedap dimakan bersama nasi lemak. Untuk menyediakan resepi ini agak ringkas dan mudah juga. Saya kongsikan untuk anda cuba di rumah. Selamat mencuba

RESEPI SAMBAL TUMIS SOTONG
Gambar sekadar Hiasan

BAHAN-BAHAN
o   3 ekor sotong kembang
o   5 senduk nasi cili kisar
o   2 biji bawang besar (1 dipotong kasar, 1 untuk dikisar)
o   1/2 inci belacan
o   1/2 cawan air asam jawa
o   Garam dan gula secukup rasa
o   Kacang tanah (ditumbuk kasar)



PROSES PENYEDIAAN
 Sotong dipotong kecil, dicuci dan toskan.

Kisarkan cili kisar bersama bawang besar dan belacan.

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing. Tambahkan garam & gula. Kemudian masukkan sotong. Kacau rata.

Biarkan hingga sotong sedikit masak. Masukkan bawang besar yang dipotong kasar. Tambahkan air asam jawa.

Kacau rata dengan api sederhana hingga sambal sedikit pekat. Akhir sekali masukkan kacang yang telah ditumbuk kasar.

Masakan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment