BAHAN NASI
500 gram beras (basuh dan toskan)
1 inci halia (mayang halus)
2 ulas bawang putih (mayang halus)
2 ulas bawang merah (mayang halus)
2 cawan santan pekat
1/2 cawan stock ayam maggi
Garam, gula
Air rebusan ayam secukupnya utk nasi
3 sudu besar marjerin
2 helai daun pandan (simpulkan)
2 ulas bawang putih (mayang halus)
2 ulas bawang merah (mayang halus)
2 cawan santan pekat
1/2 cawan stock ayam maggi
Garam, gula
Air rebusan ayam secukupnya utk nasi
3 sudu besar marjerin
2 helai daun pandan (simpulkan)
BAHAN AYAM
1 ekor ayam (potong 8)
4 ulas bawang merah (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
2 ketul kiub ayam maggi
2 ulas bawang merah (mayang)
2 ulas bawang putih (mayang)
2 ulas bawang putih (mayang)
1 inci halia (mayang)
5 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar sos cili
Air, minyak utk menumis, garam, gula
BAHAN ACAR
1 biji timun (buang empulur & potong nipis tanpa membuang kulitnya)
1 biji timun (buang empulur & potong nipis tanpa membuang kulitnya)
1 batang lobak merah ( potong lidi)
2 ulas bawang merah (mayang)
2 ulas bawang putih (mayang)
1/2 inci halia (mayang)
1/2 cawan gula
1/4 cawan cuka
Garam secukup rasa
BAHAN SOS
1 cawan sos cili
2 ulas bawang putih (cincang)
1/2 inci halia (mayang halus)
1/2 cawan air
Gula secukup rasa
BAHAN KICAP
1/2 cawan kicap manis
1/2 cawan kicap masin
1/2 cawan air
5 biji cili padi (belah 2)
PROSES MASAK
NASI
1. Panaskan marjerin.
2. Tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
2. Tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan
beras. Gorengkan seketika.
4. Masukkan
pula stock ayam maggi, garam, gula.Kacau sebati.Padamkan api.Pindahkan
bahan-bahan ini ke dalam periuk nasi.Masukkan santan dan air rebusan ayam serta
daun pandan.Masak nasi seperti biasa.
AYAM
1. Panaskan
minyak dalam periuk.Tumis bahan yang dimayang hingga wangi.Masukkan air, kiub
ayam dan ayam.Masak hingga ayam masak dan air tinggal 1/2 dari asal.Angkat ayam
dan toskan airnya.
2. Biarkan
sejuk sebentar ayam tadi. NOTE : air rebusan ayam ini boleh di buat sup dan
memasak nasi.Utk sup cuma perlu tambahkan garam
3. Gaulkan
ayam, yang telah sejuk dengan bahan selebihnya utk ayam.Perapkan selama 30
minit.Kemudian anda boleh pilih sama ada mahu goreng atau kukus ayam tadi.
ACAR
Rendam timun, lobak merah, halia, bawang
merah dan bawang putih di dalam air cuka selama 1 jam.Kemudian masukkan
gula.Rendam kira-kira 2 jam lagi.(seeloknya buat acar ini dahulu).Kemudian
toskan airnya hingga tersejat. NOTE : Acar ini boleh disimpan selama sebulan di
dalam peti sejuk.
SOS
Masak
kesemua bahan sos hingga sedikit pekat.
KICAP
Masak
bahan kicap hingga sedikit pekat.
Hidangkan
nasi bersama ayam, acar, sos dan kicap dan sup.
No comments:
Post a Comment