B AHAN
BAHAN
2 ketul besar ayam, bahagian dada
1/2 tin susu cair
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji bawang besar holland atau bawang besar
biasa, potong dadu
4 sudu besar mentega
2 tangkai daun kari
4 biji cili padi
BAHAN-BAHAN
UNTUK TEPUNG SALUTAN AYAM:
2-3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk kari
1 biji telur
Sedikit garam
Air secukupnya
CARA
PENYEDIAAN:
Potong dadu isi ayam, bersihkan dan toskan airnya.
Masukkan telur dan garam ke atas ayam dan gaulkan
sebati.
Masukkan tepung, serbuk kari dan sedikit air. Kacau
supaya tepung pekat dan menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih.
Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing.
Angkat dan ketepikan.
CARA-CARA
UNTUK AYAM BUTTERMILK:
Dalam kuali, panaskan butter sehingga cair dan
tumis bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau.
Masukkan susu cair dan bawang besar. Kemudian
masukkan ayam yang digoreng tadi.
Masak sehingga kuah sedikit pekat. Perasakan dengan
garam dan gula secukupnya.
No comments:
Post a Comment