Monday, October 30, 2017

RESEPI IKAN MERAH KUKUS MANGGA MUDA

BAHAN BAHAN
1 ekor ikan merah ( saiz sederhana)
1 kuntum bunga kantan
4 inci halia (guna halia muda lagi sedap)
3 helai daun limau purut
4 biji cili padi
1/2 biji lemon@limau kasturi yang diperah jusnya
sedikit hirisan mangga muda
sedikit garam
1 batang serai
1/2 ikat daun ketumbar ( ni taknak letak pun takpe)
1 batang lobak merah
sedikit serbuk lada hitam

CARA CARANYA
1. Ikan merah dibersihkan, kemudian diperap dengan separuh kuantiti air perahan lemon@limau dan garam, ketepikan.

2. Bunga Kantan, halia, daun limau purut, cili padi, serai dan mangga muda, dihiris halus dan nipis, kemudian satukan dengan separuh lagi air perahan lemon dan masukkan lada hitam dan sedikit garam, gaul dengan ikan merah tadi, pastikan dalam perut ikan merah itu juga diletakkan bahan-bahan tadi. balut ikan dengan alumunium foil dan letakkan di atas piring bujur yang muat dalam kukusan.

3. Sediakan pengukus, setelah air kukusan mendidih, masukan ikan bersama alas piring bujur tadi dan kukus ikan selama 30 ke 35 minit, setelah ikan betul-betul masak, angkat dan  sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba. Sedap dimakan bersama sos steamboat dan dimakan panas-panas, Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment