Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi
ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya
mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial
mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun
baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
Oleh kerana ayam
pedaging begini muda ketika disembelih, maka kelakuan dan fisiologinya
seakan-akan burung yang belum dewasa. Disebabkan pemilihan artifisial untuk
pertumbuhan awal cepat serta kaedah penternakan yang digunakan untuk tujuan
itu, ayam pedaging terdedah kepada isu-isu kebajikan, terutamanya kebantutan
dan kecacatan rangka, luka di kulit dan mata, serta keadaan sesak jantung.
RESEPI
AYAM MASAK PAPRIK
4 ketul ayam di hiris
kecil
2 ulas bawang putih
di cincang halus
1 biji bawang besar
di belah dua dan di hiris bulat besar
1 biji cili merah di
hiris
11 biji cili api di
pecah
2 helai daun limau
purut di siat
bunga kobis di hiris
kecil
2 biji putik jagung
di hiris
1/2 biji karot di
hiris
2 biji kacang panjang
di potong 1 inci
2 sudu makan cili
kering di kisar
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos
tomato
1 sudu makan sos tiram
1 cawan air
garam secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang putih
sehingga naik wangi.
Masukkan cili kisar dan tumis sehingga
pecah minyak.
Masukkan semua sos
dan tumis lagi sehingga pecah minyak. Masukkan
ayam dan kacau sehingga rata.
Masukkan air dan
masak hingga mendidih.
Masukkan garam dan sedikit serbuk
perasa. Kacau sehingga rata.
Masukkan semua bahan
hiris dan kacau sehingga semua sayur empuh.
Tutup api dan ayam paprik siap
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment