Wednesday, November 01, 2017

RESEPI ROTI FOCACCIA

Focaccia dalah sejenis roti Italia yang bertabur herbs atau bahan lainnya. Adonan dasar Focaccia umumnya hampir sama dengan adonan pizza. Roti jenis ini dapat digunakan sebagai side dish untuk berbagai macam masakan, dapat pula digunakan sebagai dasar pizza, ataupun digunakan untuk membuat roti lapis (sandwich)

Untuk topping dapat menggunakan berbagai macam bahan misalnya dengan menaburi dengan keju, daging asap, ataupun dibuat sebagai Focaccia dolce alias roti manis.

RESEPI ROTI FOCACCIA 
BAHAN BAHAN
250g tepung roti
1 sudu kecil dry yeast
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil gula
150ml air suam
25ml olive oil
tepung
olive oil
 garam

CARA-CARA MEMBUATNYA:
Masukkan semua bahan-bahan yg di atas sehingga ke olive oil. Uli macam uli roti biasa.

Penaikkan dua kali ganda. Bila dah siap, keluarkan angin.

Canai di biar jadi 25x35cm lebar. Cucukkan dengan garfu. Penaik lagi sehingga 2 kali ganda. - Semasa mencanai tu, letak sedikit tepung di atas papan pencanai supaya tak melekat.

Sebelum bakar sapukan dengan olive oil dan tabukankan sedikit garam ke atasnya.

Bakar dengan suhu 250C selama 10-15 minit.

No comments:

Post a Comment