Wednesday, November 01, 2017

RESEPI NASI AYAM ORANG BUJANG

Nasi ayam yang ada sekarang pelbagai nama berasal dari nasi ayam Hainam (Hanzi: 文昌雞, hanyu pinyin: wénchāngjī) merupakan masakan Tionghoa yang sering dikaitkan dengan masakan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui di negara tetangga Thailand, serta juga di wilayah Hainan, China. Nasi ayam Hainam yang dinamakan demikian karena berasal dari tradisi seni memasak Hainan dan penerapannya oleh populasi orang Tionghoa perantauan suku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di Malaysia dan Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan dan Kanton ditambah lagi dengan citarasa masakan di Asia Tenggara.

RESEPI NASI AYAM ORANG BUJANG
BAHAN BAHAN (1PERIUK)
2@3 pot beras. (bergantung jumlah orang)
halia dihiris nipis (ikut citarasa)
2@3 kiub ayam
3 sekawan
tumisan (bawang putih dan merah)
2@3 ketul ayam (bergantung)
sedikit minyak untuk menumis
kentang/lobak (jika mahu)

PROSES PENYEDIAAN
Basuh beras hingga bersih dan toskan.

Panaskan periuk karan (pastikan letak benda berat atas tudung periuk, kalau tidak, susah nak panaskan )

Masukkan sedikit minyak, dan tumis bahan-bahan tumisan dan 3 sekawan.

Masukkan air, beras, halia,ayam, kentang,karot dan kiub ayam. kacau.

Tunggu masak. dah siap!

No comments:

Post a Comment