Saturday, November 04, 2017

IKAN KEMBUNG MASAK KICAP


BAHAN BAHAN
2      ekor ikan kembung | bersaiz sederhana
1 biji bawang besar | dihiris
3 ulas bawang putih | dihiris
1cm halia |dihiris
tangkai cili merah
5      tangkai cili kering | dikisar
15ml kicap manis
10ml cuka
5gm kunyit | untuk menggoreng ikan
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng

CARA MASAK
Bersihkan ikan dan lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam. 

Panaskan minyak di dalam kuali dan gorengkan ikan sehingga ia menjadi agak garing. Angkat dan asingkan seketika.

Di dalam kuali yang berlainan, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar terlebih dahulu.

Apabila tumisan telah naik baunya, masukkan cili kering yang telah dikisar terlebih dahulu dan biarkan sehingga naik baunya.

Masukkan pula kicap manis dan kacau sehingga sebati. Tambahkan sedikit cuka dan air ke dalam kuali.

Perisakan hidangan dengan garam secukupnya.

Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng terlebih dahulu dan bolehlah dihidangkan.


No comments:

Post a Comment