Wednesday, November 01, 2017

RESEPI AYAM PANGGANG KENNY ROGERS

Ayam panggang ialah ayam yang disediakan sebagai makanan dengan kaedah memanggang sama ada di dapur rumah, di atas unggun api atau di rotisserie profesional. Lazimnya, ayam dipanggang di dalam lemak dan jusnya dengan menggolek atau memutarkan ayam tersebut ketika dipangggang, dan selalunya didedahkan kepada api atau haba dengan gril berputar supaya pergerakan lemak dan jus tadi adalah efisyen seboleh mungkin dan tidak mengeringkan ayam.

Ayam panggang ialah satu juadah yang boleh didapati dalam masakan seluruh dunia.

RESEPI NASI AYAM ORANG BUJANG
BAHAN BAHAN
1 Ekor Ayam
1 Biji Bawang Bombay / Holland
10 Biji Bawang Putih
2cm Halia
2 Sudu Besar Lada Hitam
3 Sudu Besar Kicap Manis
2 Sudu Besar Sos Tiram
2 Sudu Besar Madu
2 Sudu Besar Gula Pasir
1 Sudu Besar Serbuk Pati Ayam
1 Sudu Besar Serbuk Oregano
2 Sudu Besar Minyak Zaitun

PROSES MASAK
Bersihkan ayam. Lumur dengan garam dan limau nipis, perap selama 20minit.

Potong halus bawang bombay, bawang putih, dan halia. Kemudian kisar semua bahan-bahan tersebut.

Tambahkan madu, kicap manis, sos tiram, serbuk pati ayam, garam, gula, lada hitam, dan minyak zaitun, gaul rata.
Lumurkan bahan-bahan tadi pada ayam. Perap selama 1 -2 jam atau semalaman di peti dalam sejuk.

Panggang ayam didalam oven dengan suhu 170-180'c selama 1 jam 30 minit. Tambah masa pemanggangan jika ayam masih belum masak lagi. (Bergantung pada saiz ayam dan kapasiti oven). Setiap 15min, sapu lebihan bahan perapan keatas ayam.

Angkat dan tabur dengan serbuk lada hitam kasar.

Boleh di hidang bersama nasi ayam atau di makan begitu saja bersama salad.

No comments:

Post a Comment