Salad ialah sejenis
hidangan yang dihidang dalam jumlah yang kecil, yang sering digaul bersama sosSalad
boleh disediakan dengan menggunakan pelbagai jenis makanan termasuklah sayuran,
buah, daging yang telah dimasak, telur dan bijirin. Salad taman lazimnya
menggunakan sayur daun sebagai bahan asas; lazimnya penggunaan perkataan salad
itu sendiri merujuk khusus kepada salad taman itu. Jenis yang lain termasuklah
salad kacang, salad tuna, fattoush, salad Greek, and salad somen.
Sos yang digunakan
untuk memperisakan salad sering dipanggil sos salad atau kuah salad; iaitu
termasuklah yang terkenal seperti ranch, Thousand Island, dan vinaigrette.
Kebanyakan salad
dihidang sejuk, walaupun sesetengahnya, seperti salad kentang Jerman, dihidang
suam. Sesetengah menganggap kepanasan hidangan itu menjadikannya satu faktor ia
tidak termasuk dalam kategori salad, sebagai contoh kaserol, inti sandwich atau
lebih tepat lagi, nama bahan yang menjadi ramuannya.
RESEPI SALAD TIMUN
BAHAN BAHAN
1 batang timun,
dibuang kulitnya, dipotong dadu isinya (yang kat tengah berbiji-biji tu buang)
½ cawan tairu
1 ulas bawang putih
1 sudu teh daun
pudina, dihiris halus
1 sudu teh minyak
zaitun
garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan semua
bahan-bahan didalam mangkuk dan gaul rata. Enak hidangkan sejuk.
Nota D: Bila
menyediakan Jajik ini yang penting timun dan kalau gunakan tomato hendaklah
ditoskan sekering-keringnya, kerana bila dah digaul dengan tairu ia akan
mengeluarkan air.
Jadi sebaiknya selalu
yang D timun D akan sejukkan dalam peti sejuk dan juga tairu. Bila waktu nak
menghidang potong-potong, gaul-gaul dan hidang. Jadi saladnya tidak terlalu
berair.
No comments:
Post a Comment