Ayam goreng ialah
daging ayam yang dicelup ke dalam salutan, kemudian digoreng jeluk, digoreng
kuali atau digoreng tekanan. Salutan tersebut mengekalkan air daging sambil
menyerap lemak ayam. Daging ayam itu boleh ditanggalkan tulangnya dan/atau
dikupas kulitnya, atau sebaliknya.
Ayam goreng paling
banyak dimasak menggunakan penggoreng tekanan, kerana inilah kaedah penyediaan
yang paling cepat. Air dalam daging ayam mengewap lalu keluar melalui minyak
dalam kebuk yang tertutup, sekaligus menambahkan tekanan dan merendahkan suhu
memasak yang diperlukan. Wap tersebut juga memasakkan daging ayam sambil
memastikan isinya lembap dan lembut di dalam sadur rangup
RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH
BAHAN BAHAN
1/2 ekor ayam
1-2 sudu besar serbuk
kari daging
serbuk cili
garam
beberapa helai daun
limau purut yang diracik halus
minyak untuk
menggoreng
BAHAN KISAR HALUS:
2 sudu besar biji
ketumbar
1 sudu teh jintan
manis
1 sudu teh jintan
putih
BAHAN KISAR KASAR:
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup /
serbuk kunyit
2 batang serai
CARA BUAT AYAM
GORENG BEREMPAH:
Basuh ayam dengan air
bersih dan potong kecil. Toskan.
Masukkan ayam dan
semua bahan kisar (halus dan kasar) bersama bahan lain dalam mangkuk besar.
Gaul campuran ayam
dan bahan kisar tadi sampai rata dan rempah ratus sampai menyaluti ayam.
Perap dulu selama 1
jam sebelum digoreng biar sedap. Kalau perap lama dikit pun makin best.
Bila nak makan,
goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana. Bila sudah garing bawahnya,
jangan lupa dibalikan supaya ianya masak rata.
Angkat dan toskan
ayam goreng tadi. Angkat sekali-kali rempah yang jatuh di dasar kuali semasa
menggoreng. Bila tak diangkat, nanti rempah jadi hangit dan pahit.
Teruskan menggoreng
hingga ayam habis.Ayam sudah boleh dihidangkan ketika panas-panas.
No comments:
Post a Comment