Saturday, November 04, 2017

RESEPI IKAN KELI BAKAR

BAHAN BAHAN

5   ekor keli
2   Biji cili padi – dikisar
1   sudu makan kunyit hidup – dikisar
5   batang serai – dititik
2   biji belimbing buluh
2   biji cili merah - dibelah dua
2 biji cili hijau -  dibelah dua
300ml santan
400ml air
Garam dan gula secukup rasa
  
PROSES PENYEDIAAN
Ikan keli di bakar terlebih dahulu

Satukan bahan kisar, serai dan air ke dalam periuk. Didihkan.

Kemudian masukkan santan dan didihkan sehingga santan masak.

Seterusnya masukkan ikan keli salai dan belimbing buluh. Kacau rata.

Setelah itu masukkan pula cili merah dan cili hijau. Biarkan seketika.

Akhir sekali, perasakan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan




No comments:

Post a Comment