Rendang adalah
masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada
masyarakat Melayu, bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya.
Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau
purut dan kerisik.
RESEPI RENDANG AYAM
BAHAN BAHAN
2 ekor ayam
1 kg bawang merah di
hiris
3 labu bawang putih
di hiris
4 inci halia di hiris
4 batang serai di
titik
4 kg santan
2 keping asam keping
kayu manis
buah pelaga
bunga lawing
garam
gula
daun kunyit
kerisik
BAHAN BAHAN KISAR
4 inci lengkuas di tumbuk
2 inci kunyit hidup di tumbuk
4 senduk cili kisar
PROSES PENYEDIAAN
Pertama-tama panaskan
minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan hiris dan serai sehingga wangi.
Lepas tu, masukkan
cili kisar dan kunyit beserta lengkuas dan tumis sehingga benar-benar garing.
Masukkan ayam dan
gaul rata sehingga kecut.
Masukkan santan dan
masak dengan api perlahan je.
Terakhir, masukkan
kerisik, garam, gula dan asam keping secukup rasa, dan masak sehingga kuah
kering dan pecah minyak.
No comments:
Post a Comment