Monday, October 30, 2017

RESEPI SUP AYAM


Bahan-Bahan
500 gm ayam - dipotong kecil dan cuci bersih
3 kuntum bunga cengkih dan 2 biji pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 biji kentang - potong baji
daun bawang dan daun sup - dimayang halus
1 biji tomato - belah 4
1/2 batang lobak merah - potong panjang 1 inci

Bahan Kisar
3 biji buah keras
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil jintan manis - sangai dahulu

Cara Penyediaan

1. mula-mula panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis semua bahan kisar bersama bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, dan bunga lawang.

2. selepas tu masukan ayam dan biarkan sebentar kemudian masukan juga air lebih kurang 3 cawan hingga merenih.

3. bila air sup sudah mulai mendidih masukan kentang dan lobak merah masak hingga empuk

4. akhir sekali, masukan tomato yang sudah dibelah 4 tadi dan perasakan dengan gula dan garam secukupnya. taburkan daun bawang dan daun sup, sup ayam siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment