Ikan Bawal (Bramidae) merupakan satu famili ikan dalam
susunan Perciformes. Secara amnya ikan Bawal terbahagi kepada dua jenis iaitu
bawal putih dan hitam. Ikan bawal putih dikatakan lebih tinggi permintaannya
berbanding yang bawal hitam.Ikan Bawal banyak terdapat di Lautan Hindi selain
Afrika, Malaysia dan Jepun.Ikan Bawal hidup dan berenang secara berkumpulan.
Biasanya pada musim tertentu bawal cermin boleh didapati dengan banyak. Ia juga
dikatakan sering didapati beriringan dengan udang di dasar laut. Pergerakan
spesies bawal dalam berkawan menjadikannya sebagai tangkapan yang sesuai dengan
menggunakan pukat. Bagaimanapun ia boleh ditangkap menggunakan pancing dan
rawai.Ikan bawal sering kali menjadi pilihan utama sebagai hidangan istimewa di
meja pengantin atau meja utama.
IKAN
BAWAL GORENG BERSOS
1 ekor ikan bawal
1/2 labu bawang besar (blend)
3 ulas bawang merah (blend)
2 ulas bawang putih (blend)
3 sudu besar cili giling
1/2 labu bawang besar (dadu)
1 biji epal hijau granny smith (dadu kecil)
1/2 biji capsicum merah (dadu kecil)
1/2 biji capsicum kuning (dadu kecil) Buah
tomato/tomato ceri Daun kucai (untuk
hiasan)
2 sudu besar sos cili Maggi®
1 sudu besar sos tiram Maggi®
2 sudu besar sos tomato Maggi®
Sedikit Maggi® CukupRasa™
Sedikit kunyit Minyak Air
PROSES PENYEDIAAN
Ikan dicuci bersih, lap dengan kitchen towel.
Kemudian perasakan dengan sedikit Maggi® CukupRasa™ dan kunyit. Goreng
hingga masak.Ketepikan
Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar (dadu) hingga layu.
Masukkan bahan kisar tumis sebentar hingga agak garing. Kemudian masukkan cili
giling, tumis hingga pecah minyak.
Satukan semua sos ke dalam mangkuk kecil (sos cili Maggi®, sos
tomato Maggi® dan sos tiram Maggi®) masukkan sedikit air (lebihkan air jika
suka banyak kuah) Tuangkan ke dalam tumisan.Sesuaikan rasa, tambah sedikit
Maggi® CukupRasa™ (tak perlu masukkan garam dan gula sebab Maggi® CukupRasa™
dah lengkap semuanya)
Renehkan sebentar, supaya kuah pekat. Masukkan epal hijau,
capsicum dan daun kucai(simpan sedikit untuk hiasan).Gaul sebati.Jika suka yang
masih rangup boleh terus tutup api.Kalau suka yang lembut siket, biarkan
sebentar atas api.Kemudian tutup api
Tuangkan sos ke atas ikan yg telah digoreng tadi.Taburkan daun
kucai Dah siap.Senang kan? Ada Maggi® CukupRasa™ kerja memasak jadi lebih mudah
No comments:
Post a Comment