Monday, October 22, 2018

RESEPI JERUK MANGGA ASAM BOI

Mangga ataupun Pauh merupakan satu genus Mangifera tropika dalam famili Anacardiaceae. Tiada orang yang tahu dengan tepat tentang tempat asalnya, tetapi kebanyakan orang mempercayai bahawa pokok ini berasal dari benua Asia Selatan dan Asia Tenggara, termasuk India Timur, Myanmar, dan Bangladesh, selepas rekod-rekod fosil yang wujud sejak 25 hingga 30 juta tahun dahulu telah ditemui di sana.


RESEPI JERUK MANGGA ASAM BOI
BAHAN-BAHAN
mangga muda/mempelam
asam boi
gula(6 sudu besar)
garam(1 sudu besar)
cili padi (dipotong dan jika suka pedas lebihkan)

CARA-CARA:
kupas mangga muda,cuci dan toskan air sehingga kering.

campurkan semua bahan-bahan diatas.

simpan dalam peti sejuk buat seketika.(4-5jam) siap untuk dimakan




No comments:

Post a Comment