Sunday, October 21, 2018

RESEPI PUDING ROTI CARAMEL HIJAU EPAL

Puding adalah jenis makanan yang boleh jadi sama ada pencuci mulut yang manis atau hidangan savori. Perkataan puding adalah dipercayai datang dari bahasa Perancis boudin, yang berasal dari bahasa Latin botellus, yang bererti "sosej kecil", merujuk kepada daging bersalut yang digunakan dalam puding abad pertengahan Eropah


RESEPI PUDING ROTI CARAMEL HIJAU EPAL

BAHAN-BAHAN & CARA PENYEDIAAN
Caramel
Loyang 6 inci bulat
Panaskan  4 sdb gula
(Dimasak hingga perang)
*ketepikan -5 keping roti gardenia
(Dibuang tepi dan dicarikkan)

3 biji telur A
3/4 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1/2 cawan air masak
1 sdk esen vanila
1 sdk perisa @ pewarna ikut citarasa
(Blanderkan semua) -kukus air hingga mendidih

masukkan bahan blander kedalam loyang caramel td.

kukus selama 40 minit atau hingga masak

setelah masak biarkan sejuk barulah sisipkan tepi loyang untuk dikeluarkan.

No comments:

Post a Comment