Puding
adalah jenis makanan yang boleh jadi sama ada pencuci mulut yang manis atau
hidangan savori. Perkataan puding adalah dipercayai datang dari bahasa Perancis
boudin, yang berasal dari bahasa Latin botellus, yang bererti "sosej
kecil", merujuk kepada daging bersalut yang digunakan dalam puding abad
pertengahan Eropah
RESEPI PUDING ROTI CARAMEL HIJAU
EPAL
BAHAN-BAHAN & CARA PENYEDIAAN
Caramel
Loyang 6 inci bulat
Panaskan 4 sdb
gula
(Dimasak hingga
perang)
*ketepikan -5 keping
roti gardenia
(Dibuang tepi dan
dicarikkan)
3 biji telur A
3/4 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1/2 cawan air masak
1 sdk esen vanila
1 sdk perisa @
pewarna ikut citarasa
(Blanderkan semua)
-kukus air hingga mendidih
masukkan bahan blander kedalam
loyang caramel td.
kukus selama 40 minit atau hingga
masak
setelah masak biarkan sejuk
barulah sisipkan tepi loyang untuk dikeluarkan.
No comments:
Post a Comment