Lada hitam (nama saintifik: Piper
nigrum) merupakan sejenis rempah yang penting semenjak dahulu kala lagi.
Buahnya, yang dikenali sebagai lada hitam apabila kering, adalah kira-kira 5
milimeter (0.20 inci) diameter, merah gelap apabila matang sepenuhnya, dan,
seperti semua drupes , mengandungi satu benih. Biji lada hitam dan serbuk lada
hitam yang dihasilkan darinya, boleh digambarkan hanya sebagai lada, atau lebih
tepat lagi sebagai lada hitam (buah matang masak dan kering), lada hijau (buah
matang kering) dan lada putih (benih masak kering).
BAHAN-BAHAN
- 1/2 ekor ayam size kecil
- *1/2 labu bawang putih - parut
- *2 inci halia - parut
- 1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar
- 2 sudu besar kicap manis/pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar madu
- garam sedikit
- minyak zaitun
CARA-CARANYA :
- Gaul ayam dgn halia,bwg putih, kicap, lada hitam, sos tiram, madu, dan sedikit garam.
- Masukkan dalam mangkuk tahan panas/loyang. Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
- Panaskan oven 180C. Curahkan minyak zaitun ke atas ayam (bleh tukar butter) dan bakar selama 1jam atau sehingga ayam masak. Setiap 20min jirus2kan air ayam yg keluar ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.
No comments:
Post a Comment