Ikan Bawal (Bramidae)
merupakan satu famili ikan dalam susunan Perciformes. Secara amnya ikan Bawal
terbahagi kepada dua jenis iaitu bawal putih dan hitam. Ikan bawal putih
dikatakan lebih tinggi permintaannya berbanding yang bawal hitam.Ikan Bawal
banyak terdapat di Lautan Hindi selain Afrika, Malaysia dan Jepun.Ikan Bawal
hidup dan berenang secara berkumpulan. Biasanya pada musim tertentu bawal
cermin boleh didapati dengan banyak. Ia juga dikatakan sering didapati
beriringan dengan udang di dasar laut. Pergerakan spesies bawal dalam berkawan
menjadikannya sebagai tangkapan yang sesuai dengan menggunakan pukat.
Bagaimanapun ia boleh ditangkap menggunakan pancing dan rawai.Ikan bawal sering
kali menjadi pilihan utama sebagai hidangan istimewa di meja pengantin atau
meja utama.
RESEPI IKAN
BAWAL MASAK TAUCU
BAHAN-BAHAN
2 ekor ikan bawal, saiz sederhana
2 inci halia, hiris halus memanjang
4 ulas bawang putih, hiris halus
3 biji bawang merah, hiris halus
3 sudu besar taucu
1 mangkuk kecil air asam jawa
1 biji bawang besar, potong bulat
4-5 biji cili padi, belah tengah
daun bawang untuk hiasan
sedikit minyak untuk menumis
PROSES PENYEDIAAN
Gaul ikan bawal bersama garam dan kunyit sehingga dan
goreng di dalam minyak panas sehingga garing.
Dalam kuali berasingan, panaskan 3 sudu besar minyak
masak dan tumis halia, bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan dan
naik bau.
Masukkan taucu dan air asam jawa. Kacau sehingga
mendidih. Tambahkan sedikit air supaya berkuah.
Masukkan pula ikan bawal yang
digorang tadi bersama bawang besar dan cili padi. Tambah gula dan garam secukup
rasa. Tutup api apabila bawang sudah layu.Hidangkan ikan bawal bersama taburan
daun bawang
No comments:
Post a Comment