Tuesday, October 23, 2018

RESEPI DRAGON FRUIT CREPE

Crepe adalah panekuk tipis yang terbuat dari gandum dan merupakan makanan yang sangat digemari di seluruh Eropa dan tempat lainnya. Bahan utamanya adalah terigu, telur, susu, mentega, dan garam. Terdapat dua jenis crepe, yaitu crepe manis yang terbuat dari tepung gandum dan crepe Masin yang terbuat dari tepung buckwheat.


RESEPI DRAGON FRUIT CREPE
BAHAN BAHAN
BAHAN UNTUK ADUNAN CREPE
225gm buah naga
187gm tepung serbaguna
50gm gula pasir
1/2tsp garam
358 ml-473 ml susu
4biji telur besar
1tbsp esens vanila
Minyak

UNTUK WHIPPED CREAM
225gm keju mascarpone
100gm gula pasir
473 ml krim putar
1 biji vanila segar

CARA PROSES BUAH NAGA
Potong buah naga, memanjang. Kisarkan buah naga sehingga menjadi jus.

Tapiskan jus buah naga. Buang biji. (Harusnya menghasilkan 1 gelas jus buah naga.)

Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, gula dan garam.

Dalam mangkuk lain, campurkan jus buah naga, susu, telur dan esen vanilla.

Perlahan tuangkan campuran basah ke dalam campuran kering dan aduk rata. Jika terlalu kental, tambahkan susu.

Ratakan minyak dalam non-stick pan. Panaskan pan di atas api sedang dan masukkan 2-3tbsp adunan.

Dengan cepat, ratakan adunan ke seluruh pan. Masak sampai bahagian hujungnya agak kecoklatan dan bahagian tengahnya mengering.

Pindahkan crepe ke piring hingga sejuk sepenuhnya.

Terus masak crepes sampai semua adunan habis.

WHIPPED CREAM MASCARPONE
Dalam mangkuk standing mixer, masukkan mascarpone dan gula, gaul sedang sehingga rata, gosok ke bawah sisi mangkuk jika perlu.

Seterusnya, masukkan whipped krim dan vanilla. Dengan kelajuan rendah, gaul krim sampai mengental, lalu tingkatkan kelajuan ke sedang-tinggi sampai kaku.

MENGHIAS KEK
Lapiskan crepe dengan whipped cream dan ulang langkah ini sehingga habis semua lapisan crepe.


Salut seluruh kek coklat crepe dengan whipped cream. Sedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment