Crepe adalah panekuk tipis yang terbuat dari gandum dan merupakan makanan
yang sangat digemari di seluruh Eropa dan tempat lainnya. Bahan utamanya adalah
terigu, telur, susu, mentega, dan garam. Terdapat dua jenis crepe, yaitu crepe
manis yang terbuat dari tepung gandum dan crepe Masin yang terbuat dari tepung
buckwheat.
RESEPI
DRAGON FRUIT CREPE
BAHAN BAHAN
BAHAN UNTUK ADUNAN CREPE
225gm buah naga
187gm tepung
serbaguna
50gm gula pasir
1/2tsp garam
358 ml-473 ml susu
4biji telur besar
1tbsp esens vanila
Minyak
UNTUK WHIPPED CREAM
225gm keju mascarpone
100gm gula pasir
473 ml krim putar
1 biji vanila segar
CARA PROSES BUAH NAGA
Potong buah naga,
memanjang. Kisarkan buah naga sehingga menjadi jus.
Tapiskan jus buah naga. Buang
biji. (Harusnya menghasilkan 1 gelas jus buah naga.)
Dalam mangkuk besar, campurkan
tepung, gula dan garam.
Dalam mangkuk lain, campurkan jus
buah naga, susu, telur dan esen vanilla.
Perlahan tuangkan campuran basah
ke dalam campuran kering dan aduk rata. Jika terlalu kental, tambahkan susu.
Ratakan minyak dalam non-stick
pan. Panaskan pan di atas api sedang dan masukkan 2-3tbsp adunan.
Dengan cepat, ratakan adunan ke
seluruh pan. Masak sampai bahagian hujungnya agak kecoklatan dan bahagian
tengahnya mengering.
Pindahkan crepe ke piring hingga
sejuk sepenuhnya.
Terus masak crepes sampai semua
adunan habis.
WHIPPED CREAM MASCARPONE
Dalam mangkuk
standing mixer, masukkan mascarpone dan gula, gaul sedang sehingga rata, gosok
ke bawah sisi mangkuk jika perlu.
Seterusnya, masukkan whipped krim
dan vanilla. Dengan kelajuan rendah, gaul krim sampai mengental, lalu
tingkatkan kelajuan ke sedang-tinggi sampai kaku.
MENGHIAS KEK
Lapiskan crepe dengan
whipped cream dan ulang langkah ini sehingga habis semua lapisan crepe.
Salut seluruh kek
coklat crepe dengan whipped cream. Sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment