Bakso ialah sejenis makanan
Indonesia yang merupakan bebola daging. Bakso biasanya dibuat daripada campuran
daging lembu dan tepung ubi kayu, tetapi boleh juga dibuat daripada daging
ayam, ikan atau udang. Biasanya bakso disediakan dalam sup lembu dengan mi
kuning atau bihun dan mengandungi sayur jeruk, taufu, kailan, taugeh, Siomai
(sejenis Dim Sum), kulit Wanton goreng dan dihidangkan bersama bawang goreng
dan daun saderi. Bakso boleh didapati di seluruh Indonesia dan dijual oleh
penjaja dan restoran. Kini bakso juga dijual dalam bentuk makanan beku yang
senang didapati di pasaraya di seluruh Indonesia. Bakso boleh juga dihiris dan
dimasak dalam masakan mi goreng, nasi goreng atau Cap Cai (sayur campur).
Bakso dipercayai berasal
daripada masakan peranakan Tionghoa Indonesia. Kini terdapat dua jenis bakso
yang terkenal iaitu Bakso Solo dan Bakso Malang. Bakso Solo berasal dari Jawa
Tengah manakala Bakso Malang berasal dari Jawa Timur
RESEPI RESEPI
BAKSO
BAHAN-BAHAN
* Mee Hoon 1 bungkus
(400 gm)
* Taugeh
* Kobis dihiris halus
* * KUAH
* 3 biji bawang merah
dihiris
* * 3 ulas bawang
putih
* *1/2 inci halia
* *1sk lada sulah
biji
* 1 batang serai
diketuk
* 1 sb pati daging /
pati ayam
* sedikit serbuk lada
sulah
* garam n perasa
BAHAN-BAHAN BEBOLA DAGING :
Daging lembu segar
1000 gm (1 kg).
5 batang Serai.
Bawang Merah 2 biji.
1 biji Bawang putih
(+-10 ulas).
Lemak sayuran
(mayonis) 300 gm.
Jintan halus & ketumbar 40 gm.
1 camca garam.
Sedikit. Lada sulah.
Sedikit. soda
bikarbonat.
Tepung sagu 500 gm.
100 gm tepung ubi.
Tepung gandum 200 gm.
Gula Halus 40 g.
Halia 20 gm.
Air batu 150 gm.
CARA MEMBUAT BEBOLA DAGING
:
Kisar dan gaul semua
kecuali lemak sayuran.
Perapkan adunan kira-kira 15
minit.
Masuk dan gaulkan
adunan dengan lemak sayuran.
Bentukkan adunan
menjadi bulat.
Rebus dengan kadar 68
ยบ C (dengan api kecil) hingga bebola timbul.
Angkat, toskan dan
biarkan sejuk dan boleh lah dimasukan kedalam sup Bakso.
CARA-CARANYA :
Utk kuahnya, Tumbuk
bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan.
Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan
sekali serai.
Masukkan air, masukkan juga pati
daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
Rendam bee hoon dan
celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn
bebola daging. Boleh juga guna mee lain.
No comments:
Post a Comment