Timun atau Mentimun (Cucumis sativus)
merupakan sejenis buah tumbuhan yang dimakan sebagai sayur-sayuran dan ditanam
sebagai makanan sejak 3000 tahun dulu. Timun boleh dimakan secara mentah atau
segar dan juga dalam masakan.Timun yang juga dikenali sebagai mentimun atau
nama saintifiknya Cucumis sativus, mengandungi 0.65% protein, 0.1% lemak dan
karbohidratsebanyak 2.2%. Selain itu timun juga mengandungi kalsium, zat besi,
magnesium, fosforus, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 dan vitamin C.
Biji timun mengandungi racun alkoloid jenis hipoxanti ,yang berkesan
untuk merawat kanak-kanak yang kecacingan. Bagi mereka yang menhidapi sakit
tekak apabila diserang batuk , penyakit ini dapat dirawat dengan biji timun
dimana sedikit biji timun dicampurkan dengan sedikit garam dan dikumuh beberapa
kali sehari. Pengamalan ini dapat mengembalikan suara yang hilang.
RESEPI KERABU TIMUN SEDAP
BAHAN BAHAN
1 btg timun - hiris
panjang/diparut buang biji tengah
1 ulas bwg merah -
dihiris
1 biji cili (suka
pedas letak lebih)
1/2 biji limau nipis
(tak letak pn takpe)
1 sudu bsr kelapa -
digoreng
Ikan rebus - dibuang
tulang ditumbuk/disiat2
Sedikit santan
garam & gula
secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Gaul kelapa goreng +
ikan rebus
Masukkan semua bahan
ke dalam mangkuk, gaul rata
Sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment