Ikan Bawal (Bramidae)
merupakan satu famili ikan dalam susunan Perciformes. Secara amnya ikan Bawal
terbahagi kepada dua jenis iaitu bawal putih dan hitam. Ikan bawal putih
dikatakan lebih tinggi permintaannya berbanding yang bawal hitam.Ikan Bawal
banyak terdapat di Lautan Hindi selain Afrika, Malaysia dan Jepun.Ikan Bawal
hidup dan berenang secara berkumpulan. Biasanya pada musim tertentu bawal
cermin boleh didapati dengan banyak. Ia juga dikatakan sering didapati
beriringan dengan udang di dasar laut. Pergerakan spesies bawal dalam berkawan
menjadikannya sebagai tangkapan yang sesuai dengan menggunakan pukat.
Bagaimanapun ia boleh ditangkap menggunakan pancing dan rawai.Ikan bawal sering
kali menjadi pilihan utama sebagai hidangan istimewa di meja pengantin atau
meja utama.
RESEPI IKAN
BAWAL MASAK BALADO
BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan bawal saiz sederhana
4 tangkai cili merah ]dipotong
4 tangkai cili
hijau
3- 5 tangkai cili
padi
1 labu bawang
besar
1 keping asam
gelugur
2 batang
serai-diketuk
1 biji limau kasturi
1 sm belacan-dibakar
3 labu bawang
merah ]dihiris
2 ulas bawang
putih
Sedikit minyak dan
air
Garam dan gula
secukup rasa
CARA-CARA MEMBUAT:
Lumurkan ikan dengan garam dan
kunyit. Goreng dalam minyak yang banyak hingga separa garing.
Angkat dan ketepikan.Menggunakan
minyak yang sama, goreng cili merah, cili hijau, cili padi, bawang merah dan
bawang putih selama 3 minit.Angkat dan kisar bersama belacan menggunakan
pengisar kering.
Panaskan 3 sudu besar minyak di
dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan bahan kisar dan
tambahkan sedikit air serta air asam jawa.Biarkan seketika hingga sambal
menjadi pekat dan agak kering.
Tambah garam dan gula secukup
rasa.Tutup api dan tuangkan sambal goreng di atas ikan.
No comments:
Post a Comment