Pokok sagu tergolong dalam tanaman dari famili Palmae
yang mengeluarkan sulur. Pokok sagu banyak terdapat di Malaysia dan kawasan
hutan hujan ASEAN. Pokok sagu juga dikenali sebagai pokok Rumbia. Pokok sagu
mempunyai batang yang besar, tegap, mencapai ketinggian antara 10–12 meter,
mempunyai isi yang lembut dan mengandungi kandungan kanji yang tinggi. Pokok
sagu juga merupakan sumber makanan asasi bagi kaum peribumi di Sabah dan
Sarawak, antaranya suku kaum Bisaya, dan Melanau
RESEPI SAGO DELIGHT
1 cawan sago merah
1 cawan sago hijau
4 sudu makan gula
pasir
6 cawan air
CARA CARA
Cuci bersih sago,
masukkan sago merah ke dalam periuk. Masukkan 3 cawan air dan 2 sudu makan
gula. Masak hingga sago kembang dan tiada lagi putih mata sago. Tuang ke dalam
bekas dan sejukkan.
Ulang langkah yang
sama untuk sago hijau.
KUAH
1 tin susu cair
1 tin laici (
termasuk airnya )
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan
3 sudu makan gula
pasir
CARA CARA
Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak dengan api perlahan sehingga
mendidih. Matikan api.
Kuantiti gula boleh diubah ikut kemanisan yang dikehendaki.
Seeloknya masukkan sedikit dulu, rasa dan jika perlu boleh ditambah.
No comments:
Post a Comment