Sunday, October 21, 2018

RESEPI KUIH TART KERANG

Kuih Tat merujuk kepada kuih yang diperbuat daripada tepong dan jem. Pada kebiasaannya tepung roti yang digunakan adalah tawar, kerana intinya manis.

RESEPI KUIH TART KERANG
BAHAN-BAHAN

(Anggaran 60biji)
Tepung gandum 3 cawan (anggaran aje)
2 sb tepung jagung
2 sb tepung kastard
1cawan butter
3 sb susu pekat (nk lg lemak manis tambah )
1 biji kuning telur
Sedikit esen vanila
Sedikit pewarna purple
(Guna jus bunga telang lg bagus)

PROSES PENYEDIAAN
Kacau sebati butter..susu...esen sampai sebati dah

Kemudian tepung kastard & tepung jagung kacau kan dulu bg rata2.

Masukkan tepung gandum... sedikit sedikit sampailah doh cantik tk lekat di tangan. Tambah pewarna purple..dan uli sikit biar warna rata.

Adunan lembik sikit tk pe... nnti masa nk terap kita boleh sapu tepung sikit2 kn.Jdi jgn curah semua sukatan tepung tu ye.

Sediakan jem blueberry yang sudah digentel2 siap2. Guna la acuan tat kerang comel

Effek Gold
Sapu kuning telur atas tart.
Kuning telur+pewarne kuning skit

Sapuan ni la yg jadi gold bila dah masak sbb latarbelakang dia purple.. tu yg warna goldnya naik berseri2 gitu. Panaskan oven 170 ... 5 mnt

Masukkn tart dan bakar suhu 160 masa 25 mnt. Ikut jgk oven masing2  Dh msk sejukkn

No comments:

Post a Comment