Kuih Tat
merujuk kepada kuih yang diperbuat daripada tepong dan jem. Pada kebiasaannya
tepung roti yang digunakan adalah tawar, kerana intinya manis.
RESEPI KUIH TART KERANG
BAHAN-BAHAN
(Anggaran 60biji)
Tepung gandum 3 cawan (anggaran aje)
2 sb tepung jagung
2 sb tepung kastard
1cawan butter
3 sb susu pekat (nk lg lemak manis tambah )
1 biji kuning telur
Sedikit esen vanila
Sedikit pewarna purple
(Guna jus bunga telang lg bagus)
PROSES PENYEDIAAN
Kacau sebati butter..susu...esen sampai sebati dah
Kemudian tepung kastard & tepung jagung kacau kan
dulu bg rata2.
Masukkan tepung gandum... sedikit sedikit sampailah
doh cantik tk lekat di tangan. Tambah pewarna purple..dan uli sikit biar warna
rata.
Adunan lembik sikit tk pe... nnti masa nk terap kita
boleh sapu tepung sikit2 kn.Jdi jgn curah semua sukatan tepung tu ye.
Sediakan jem blueberry yang sudah digentel2 siap2. Guna la acuan
tat kerang comel
Effek Gold
Sapu kuning telur atas tart.
Kuning telur+pewarne kuning skit
Sapuan ni la yg jadi gold bila dah masak sbb
latarbelakang dia purple.. tu yg warna goldnya naik berseri2 gitu. Panaskan
oven 170 ... 5 mnt
Masukkn tart dan bakar suhu 160 masa 25 mnt. Ikut jgk
oven masing2 Dh msk sejukkn
No comments:
Post a Comment