Mihun (atau mi siam di Selatan Malaysia)
merupakan nama salah satu jenis makanan dari China, bentuknya seperti mi namun
lebih tipis. Dalam bahasa Inggeris disebut rice vermicelli atau rice noodles
atau rice sticks. Sebutan asal mihun ialah "bihun", yang berasal dari
bahasa Cina, iaitu "bi" iaitu berasdan "hun" iaitu tepung.
Bahan mihun sendiri dibuat daripada tepung beras. Makanan tersebut sangat terkenal
dari negara Chinadan Asia Selatan, seperti India.
RESEPI
BIHUN HAILAM
BAHAN BAHAN
1/2
bungkus bihun
Minyak
1/2 biji bwg besar
(dadu)
5 ulas bwg putih
(ketuk)
1 cawan isi ayam
(dipotong dadu)
1/2 cawan mushroom
segar
5 gelas air
carrot
Bunga kobis
Udang
Sawi
5 sudu sos tiram
3 sudu besar sos cili
1/2 cawan kicap
3 sudu besar tepung
jagung (dubancuh dgn sedikit air)
Garam
Hirisan cili merah
Limau
CARA PENYEDIAAN
Celur bihun hingga
lembut. Toskn dan ketepikan.
Panaskan minyak,
tumis bwg besar dan bwg putih hingga garing. Masukkn ayam, tumis lagi hingga
ayam separa masak.
Masukkn air, sos tiram, sos cili,
kicap dan lobak. Kacau rata dan biarkn hingga mendidih.
Masukkn bunga kobis dan udang.
Masakkn hingga kuah mendidih sepenuhnya.
Masukkn bancuhan tepung jagung.
Kacau sebati hingga kuah pekat. Akhir sekali masukkn garam dan sawi.
Tutup api. Hidapkan bersama bihun
yg telah dicelur, taburkn hirisan cili dan limau.
No comments:
Post a Comment