Monday, October 22, 2018

RESEPI DAGING GORENG KICAP BERCUKA

Cuka adalah sejenis cecair yang sebahagian besarnya terdiri dari sebatian asid asetik dan air, asid asetik dihasilkan melalui pemeraman etanol oleh bakteria asid asetik. Ia masa kini digunakan di dapur, tetapi dalam sejarah, ia merupakan asid sederhana yang paling biasa didapati, ia memiliki pelbagai kegunaan pengilangan, perubatan, dan domestik. Cuka pengilangan dihasilkan samaada melalui proses penapaian pantas atau perlahan. Secara umum, kaedah perlahan digunakan dengan cuka tradisi, dan proses penapaian berlaku perlahan-lahan dalam tempoh beberapa minggu atau bulan. Tempoh penapaian lebih lama membenarkan pengumpulan lendir bukan toksin oleh bakteria asid asetik. Kaedah lebih pantas menambah ibu cuka (contohnya kultur bakteria) pada sumber cecair sebelum menambah udara melalui sistem pam venturi atau turbin bagi menggalakkan proses pengudaraan untuk mendapatkan penapaian yang lebih pantas. Dalam proses penapaian pantas, cuka boleh dihasilkan dalam tempoh 20 jam hingga tiga hari.


RESEPI DAGING GORENG KICAP BERCUKA
BAHAN-BAHAN
1/2 kg daging batang pinang di potong kecil - kunyitkan
1 biji bawang besar- hiris
1/2 inci halia - hiris halus
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 biji cili hijau - potong nipis serong
Kicap pekat manis ( kuantiti kicap ni bergantung anda nak kuah banyak mana ye..)
Cuka (angaran dalam 2 sudu besar)
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak

PROSES PENYEDIAAN
panaskan sedikit minyak, goreng garing daging..
 setelah daging garing masukkan bawang, halia, bawang putih & cili hijau..kacau hingga bawang agak layu..

bila dah layu masukkan kicap, cuka, garam & sedikit gula.. kacau lagi.. kalau nak berkuah boleh tambah air ye..

sesuaikan rasa.. kalau dah ok.. boleh lah dihidangkan..

No comments:

Post a Comment