Masakan Thailand adalah masakan kebangsaan
Thailand. Masakan Thailand meletakkan emfasis pada hidangan dihidang ringan
dengan komponen aromatik kuat. Masakan Thailand dikenali dengan menjadi pedas.
Keseimbangan, perincian dan kepelbagain adalah penting dengan masakan Thailand.
Masakan Thailand dikenali dengan keseimbangan lima perisa asas dalam setiap
hidangan atau makanan keseluruhan: pedas, masan, manis, masin, dan pahit
(sebagai pilihan)
RESEPI
KERABU DAGING
BAHAN-BAHAN:
300g daging, rebus smpai lembut
1 biji bawang besar,
hiris nipis
1 batang serai, hiris
nipis
1 biji tomato, hiris
nipis
5-7 biji cili padi,
hiris nipis
2 sudu besar sos ikan
1 biji limau nipis,
ambil jus
3 helai daun limau
purut, hiris halus
garam dan gula
secukup rasa
CARA PENYEDIAAN:
Hiris daging rebus nipis-nipis
dengan cara melintang urat.Gaulkan daging bersama kesemua bahan di atas.
Masukkan garam dan gula secukup
rasa. Lebihkan sedikit gula kerana dapat mengimbangi rasa masam dan pedas.
Tips:
Rebus daging sehingga
empuk, dan cara untuk melembutkan daging mengikut petua orang-orang tua ialah
dengan rebus daging bersama sebatang sudu, atau boleh juga dimasukkan daun
nangka atau daun betik.
No comments:
Post a Comment