Masakan Thailand adalah masakan kebangsaan
Thailand. Masakan Thailand meletakkan emfasis pada hidangan dihidang ringan
dengan komponen aromatik kuat. Masakan Thailand dikenali dengan menjadi pedas.
Keseimbangan, perincian dan kepelbagain adalah penting dengan masakan Thailand.
Masakan Thailand dikenali dengan keseimbangan lima perisa asas dalam setiap
hidangan atau makanan keseluruhan: pedas, masan, manis, masin, dan pahit
(sebagai pilihan).
RESEPI
KENGSOM THAI (ASAM PEDAS)
BAHAN BAHAN
Ikan siakap/talapia/patin (ikut suka awak) hehehe
cili api (kalau nak pedas, letak bnyak) *
bawang putih *
1 batang serai *
kunyit *
sedikit belacan *
kangkung (pilihan)
nenas (pilihan)
rebung (pilihan)
semua bahan bertanda * ditumbuk
CARA PENYEDIAAN
masukkan air 5 gelas (anggaran je) dlm periuk. masukkn bahan yg
ditumbuk
bila dah mendidih, masukkn ikan. kemudian asam keping, garam,
sedikit gula. bila dah masak, masukkan kangkung@nenas@rebung Siapp!!
No comments:
Post a Comment