Sunday, October 21, 2018

RESEPI TALAM PISANG

Kue talam adalah salah satu jenis makanan camilan tradisional Indonesia jadi mudah ditemukan di mana-mana di semua daerah Indonesia. Di bulan puasa, kue talam merupakan salah satu menu buka puasa yang cukup populer. Kue talam umumnya dibuat dengan bahan baku tepung-tepungan seperti tepung beras, tepung singkong (tapioka), tepung terigu atau tepung sagu. Tepung-tepung ini termasuk dalam kategori karbohidrat sederhana yang memilki nilai indeks glikemik yang tinggi. Di resep sehat ini saya mencoba memodifikasi kue talam sehingga menjadi lebih sehat, bernutrisi dan dapat disajikan untuk menu buka puasa.


RESEPI TALAM PISANG
Bahan Utk Lapisan Bawah-loyang 9 atau 10 inci - saya guna acuan kecil


3 1/2 cawan santan (1 cwn santan pekat, selebihnya tambah air)
1 1/4 cawan tepung beras.
1/2 cawan tepung gandum.
1/2 cawan gula pasir.
Secubit garam.
1 cawan pisang lenyek.
pewarna kuning-saya tambah

CARA-CARANYA:
Bancuhkan semua bahan-bahan di atas kecuali pisang. Tapiskan.

Masak dengan menggunakan api yang perlahan. Bila hampir pekat masukkan pisang dan kacau rata. Masak hingga keluar wap.

Alaskan loyang dengan plastik dan sapukan sedikit minyak, tuangkan adunan kedalam loyang.Adunan ni agak likat jadi ratakan dengan senduk plastik agar sekata ketebalannya.

Kukus hingga masak (dlm 15 minit) dan cakar-cakar dengan garfu pada permukaannya. Ketepikan. Sekiranya ada sedikit air di permukaan, sengetkan loyang dan buangkan air guna sudu atau lap guna tisu dapur.

BAHAN UTK LAPISAN ATAS:
3 cawan santan (1 cwn santan pekat dan selebihnya tambah air)
3/4 cawan tepung gandum.
1/4 cawan tepung jagung.
1/4 cawan gula pasir.
secubit garam.
*saya letak sedikit pewarna hijau apple

CARA-CARANYA:
Satukan semua bahan-bahan di atas,Tapiskan.

Masak dengan menggunakan api yang perlahan,bila naik wap tuangkan adunan keatas lapisan bawah tadi.Ratakan supaya mendapat ketebalan yang sekata.Kukus hingga masak (dlm 20 minit)

Apabila masak, buka tutup pengukus dan biarkan atas api selama 10 minit agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih talam cepat basi.

**Alaskan plastik terlebih dahulu di sekeliling loyang, sapukan sedikit minyak masak dan bolehlah kukus kuih spt biasa.(jika guna loyang besar..Saya guna acuan kecil hanya sapu sedikit minyak masak pada acuan.)

No comments:

Post a Comment