Lada hitam (nama saintifik: Piper
nigrum) merupakan sejenis rempah yang penting semenjak dahulu kala lagi.
Buahnya, yang dikenali sebagai lada hitam apabila kering, adalah kira-kira 5
milimeter (0.20 inci) diameter, merah gelap apabila matang sepenuhnya, dan,
seperti semua drupes , mengandungi satu benih. Biji lada hitam dan serbuk lada
hitam yang dihasilkan darinya, boleh digambarkan hanya sebagai lada, atau lebih
tepat lagi sebagai lada hitam (buah matang masak dan kering), lada hijau (buah
matang kering) dan lada putih (benih masak kering).
RESEPI
IKAN TENGGIRI LADA HITAM KUKUS
BAHAN-BAHAN
3-4 ketul isi ikan tenggiri
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Sedikit serbuk lada
hitam
1 sudu kecil sos
tiram
Sedikit jus lemon
Garam secukup rasa
CARA-CARA
Bersih isi ikan ,
mayang semua bawang , halia dan taburkan dalam pinggan yang sesuai .
Susun semua isi ikan
dan taburkan lagi bawang serta halia di atas isi ikan . Masukkan sos tiram ,
garam dan serbuk lada hitam .
Kukus selama 10-15
minit atau sampai ikan masak . Tidak perlu ditambah air sebab bila dalam proses
kukus isi ikan ni akan mengeluarkan jus.
No comments:
Post a Comment