Sardin merupakan ikan laut yang terdiri dari
beberapa spesies dari famili Clupeidae. Ikan ini mampu bertahan hingga
kedalaman lebih dari 1.000 meter.. Beberapa spesies mackerel yang lebih besar,
seperti mackerel sirip biru (bluefin mackerel), dapat menaikkan suhu darahnya
di atas suhu air dengan aktivitas ototnya. Hal ini menyebabkan mereka dapat
hidup di air yang lebih sejuk dan dapat bertahan dalam keadaan yang beragam.
Sardin adalah ikan yang memiliki nilai komersial .
RESEPI SARDIN
MASAK KICAP BERAPI
BAHAN BAHAN
Sardin
Kicap
Bawang merah cincang
Bawang putih cincang
Bawang besar hiris
Cili padi tumbuk
Cili kering kisar
Limau kasturi
Minyak utk menumis
CARA MASAK
Tumis bawang2
masukkan cili kisar,dan cili padi..kacau masukkan kicap dan air..kacau
lgi..perah limau siap...
No comments:
Post a Comment