Sunday, October 21, 2018

RESEPI SARDIN MASAK KICAP BERAPI

Sardin merupakan ikan laut yang terdiri dari beberapa spesies dari famili Clupeidae. Ikan ini mampu bertahan hingga kedalaman lebih dari 1.000 meter.. Beberapa spesies mackerel yang lebih besar, seperti mackerel sirip biru (bluefin mackerel), dapat menaikkan suhu darahnya di atas suhu air dengan aktivitas ototnya. Hal ini menyebabkan mereka dapat hidup di air yang lebih sejuk dan dapat bertahan dalam keadaan yang beragam. Sardin adalah ikan yang memiliki nilai komersial .

RESEPI SARDIN MASAK KICAP BERAPI
BAHAN BAHAN
Sardin
Kicap
Bawang merah cincang
Bawang putih cincang
Bawang besar hiris
Cili padi tumbuk
Cili kering kisar
Limau kasturi
Minyak utk menumis

CARA MASAK
Tumis bawang2 masukkan cili kisar,dan cili padi..kacau masukkan kicap dan air..kacau lgi..perah limau siap...

No comments:

Post a Comment