Pokok Markisa atau juga dikenali sebagai buah
susu, merupakan sejenis pokok yang menjalar bagi mendapatkan cahaya matahari.
Buahnya yang rasa sedikit masam dan manis boleh dimakan begitu sahaja ataupun
dijadikan minuman. Kini terdapat jus markisa dijual di pasar raya atau
kedai-kedai.
Pokok markisa ini terdapat di kebanyakan negara-negara tropika dan
sub-tropika terutama di Australia, India, Kenya, New Zealand dan Hawaii.
Markisa ditanam secara komersil di negara-negara berkenaan. Dua varieti yang
biasa ditanam untuk tujuan ini ialah markisa berkulit warna kuning (Passiflora
edulis f.flvicarpa) dan buah markisa berkulit warna ungu (Passiflora edulis
sim)
RESEPI JUS
MARKISA / PASSION FRUIT JUICE
BAHAN BAHAN
8 biji buah markisa /
Passion Fruit
1/2 liter Air mineral
/ air sejuk
Sirap gula pekat
Ketulan ais
secukupnya
Daun pudina
Sirap Gula : Masak
100gm gula pasir, 50ml air dan 2 sudu besar jus limau kasturi dan sedikit
pewarna hijau. Biarkan sejuk.
Belah buah markisa,
korek keluar isinya. Campurkan dengan air, kacau hingga jusnya keluar. Tak
perlu kisar atau tapis.
Dalam gelas masukkan
sirap gula diikuti ketulan ais. Kemudian tuangkan jus markisa.
Masukkan daun pudina
jika suka.
No comments:
Post a Comment