Ikan Bawal (Bramidae)
merupakan satu famili ikan dalam susunan Perciformes. Secara amnya ikan Bawal
terbahagi kepada dua jenis iaitu bawal putih dan hitam. Ikan bawal putih
dikatakan lebih tinggi permintaannya berbanding yang bawal hitam.Ikan Bawal
banyak terdapat di Lautan Hindi selain Afrika, Malaysia dan Jepun.Ikan Bawal
hidup dan berenang secara berkumpulan. Biasanya pada musim tertentu bawal
cermin boleh didapati dengan banyak. Ia juga dikatakan sering didapati
beriringan dengan udang di dasar laut. Pergerakan spesies bawal dalam berkawan
menjadikannya sebagai tangkapan yang sesuai dengan menggunakan pukat.
Bagaimanapun ia boleh ditangkap menggunakan pancing dan rawai.Ikan bawal sering
kali menjadi pilihan utama sebagai hidangan istimewa di meja pengantin atau
meja utama.
RESEPI IKAN
BAWAL PERCIK
BAHAN-BAHAN
2 ekor ikan bawal
hitam
2 cm kunyit
2 cm halia
2 batang serai
dikisar
5 ulas bawang merah
dikisar1 s/t halba dikisar
1 hiris lengkuas
dikisar
1 s/b cili mesin
3 keping asam gelugor
3 cawan santan pekat
CARA MENYEDIAKAN DAN
MEMASAK:
Ikan bawal digaul
dengan kunyit dan garam kemudian dipanggang separuh masak.Jerangkan santan,
masukkan semua bahan.kacau sehingga ia mendidih dan pekat serta naik minyak
Renjiskan kuah ini
pada ikan dan dipanggang semula hingga masakTuangkan kuah yang selebihnya pada
ikan tersebut dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment