Lala atau juga dikenali
sebagai siput retak seribu di utara Malaysia, merupakan nama sejenis moluska
dwicangkerang yang boleh dimakan.
BAHAN-BAHAN
- 1 kg lala
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 batang serai ~ di ketuk
- 4 batang cili padi ~ di belah 2
- 20 tangkai cili kering ~ di rendam hingga lembut dan di kisar halus
- 1 labu bawang besar ~ di hiris
- 1 biji tomato ~ di potong baji
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 1 cawan jus asam jawa ~ ambil sedikit asam jawa campur air dan ramas, tapis ambil airnya sahaja
- 2 helai daun limau purut ~ di siat
- 2 pokok ketumbar ~ di mayang halus
- garam dan gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
- Bersihkan lala, rendam sebentar untuk menghilangkan pasirnya. Cuci semula dan toskan airnya
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali Tumiskan bahan yang di kisar hingga harum. Masukkan serai dan cili padi kacau rata
- Masukkan bawang besar dan tomato. Tambahkan air asam jawa, sos cili, sos tiram dan biarkan ia merenihJika kuah kering tambahkan air
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Lebihkan gula kerana lauk ni sedap kalau manis-manis pedas sikit rasanya
- Masukkan daun limau perut dan daun ketumbar. Akhir sekali masukkan lala
- Tutup kuali dan biarkan ia masak sebentar anggaran 5 minit
- kacau rata dan biar merenih. Sedia di hidangkan.
No comments:
Post a Comment